מדידת טמפרטורה בתעשייה מתבצעת באמצעות שיטות שונות.

החשיבות של מדידת טמפרטורה בתעשייה היא קריטית לשמירה על איכות המוצרים, ניהול תהליכים באופן אופטימלי, מניעת תקלות בציוד, ושיפור יעילות האנרגיה.

לפניכם שתי שיטות נפוצות למדדת טמפרטורה:

 

1. טרמוקפל (צמד- טרמי).

שיטת מדידה:

הפרש טרמי בין שני חוטי מתכת שונים, יוצרים מפל מתח קטן הנמדד במיליוולטים אשר
יחסי לערך הטמפרטורה .

סוגים נפוצים:

* מסגסוגת ניקל: סוג K הינו הנפוץ ביותר )לתחום מדידה -180 → 1370 °C .)
סוג J גם נפוץ עם תחום נמוך יותר ) -180 → 800 °C )
* מסגסוגת פלטינום: סוג S (לתחום מדידה -50 → 1750 °C )
סוג זה הינו יציב יותר אך בעל רגישות נמוכה יותר .
ועוד סוגים רבים ושונים .

שימוש:

א, טרמוקפל מתאים למדידת טווח רחב של טמפרטורה בתעשייה( -270→3000 °C ).

ב, פחות מתאים לטמפרטורות נמוכות ודיוק גבוה (לאלו מתאימים חיישני RTD כמו PT100).

יתרונות – טרמוקפלים אינם דורשים אספקת מתח, והם לא יקרים באופן כללי .

– טרמוקפלים מתאימים לשינוי טמפרטורה מהירים .

החיסרון – טרמוקפלים אינם בעלי דיוק גבוה (רמת דיוק של 2°C ומטה).

 

2 רגש טמפרטורה התנגדותי (RTD)

שיטת מדידה:

א, חוט ה- RTD מלופף סביב ליבה קרמית/זכוכית ועשוי מחומר מסוים אשר ידוע כיצד התנגדותו
משתנה בהתאם לשינוי הטמפרטורה (חומרים נפוצים: פלטינום, ניקל, נחושת) .

ב, יחס התנגדות/חום של מתכות אלו מדויק יותר (למשל יחסית לטרמוקפלים).

סוגים נפוצים:

* PT100 הינו הנפוץ ביותר: בטמפרטורה של 0°C הוא החיישן מוציא 100 אוהם.
מחברים אותו עם 2 גידים, או 3, או 4 (חיבור של יותר גידים מונעים שגיאה בקריאות).

* PT1000 : בטמפרטורה של 0°C החיישן מוציא 1000 אוהם (מדויק יותר מ- PT100).

שימוש:

יתרון – RTD מדויקים יותר ולמעשה מחליפים את הטרמוקפלים (מתחת ל- 600°C ).

עקב הדיוק הגבוה יותר RTD משומשים לחיווי של טמפרטורה בתעשייה .

למשל PT100 נחושת שמוציא 110 אוהם, הטמפרטורה שצריכה להיות על המסך תהיה
(110-100)/0.39=25.6°C – לכל 1°C הנחושת משנה את התנגדותה ב- 0.39 אוהם.

חיסרון – חוטי המתכת נקרעים מהר, לכן שמים אותם בגלילים ותחת מסגרת מוגנת.

לסיכום:

שתי השיטות הכי נפוצות בשוק התעשייה הינם טרמוקפלים ורגשי טמפרטורה התנגדותי (RTD).
ישנם עוד שיטות נוספות לא מעטות כגון: טרמיסטורים, פירומטרים, מדי א ינפרא-אדום,
חשוב לבחור משדר טמפרטורה היודע לנתח את האותות מרגשי הטמפרטורה בצורה, ואחרים
איכותית ובעל עמידות לאורך זמן, ונגישות תכנותית גמישה ואינטואיטיבית.